Innowacyjny Zespół Edukacyjno-Teraputyczny ZSS nr 3 w Bytomiu



We środę wybraliśmy się do Zespołu Szkół Gastronomiczno Hotelarskiego w Bytomiu - na zaproszenie pani Małgosi Muzyki. Bardzo jesteśmy wdzięczni pani Małgosi oraz panu dyrektorowi, że możemy tu co roku, pod fachowym okiem szkolić swoje gastronomiczne umiejętności.

 technikum2019a

Tym razem wraz z klasą 3 przygotowaliśmy 3 dania z różnych stron świata. Była więc zupa cebulowa z grzankami (Francja), bliny z sosem czosnkowym i łososiem (Polska), a na deser mascarpone (Włochy). Już na same nazwy ślinka leci - prawda:).

 technikum2019a3

Wzięliśmy udział w przygotowywaniu każdego z tych dań - oczywiście w miarę naszych możliwości. Kroiliśmy więc chleb na grzanki, przygotowywaliśmy sos czosnkowy, dekorowaliśmy mascarpone, a nawet smażyliśmy bliny. Było co robić:)

 technikum2019a34

Na koniec, po wspólnym posiłku - pomogliśmy także w posprzątaniu sali i przy zmywaniu naczyń. Jak damy radę, to może jeszcze raz w tym roku tutaj zawitamy, a może uczniowie z ZSGH wpadną do nas:) Zobaczymy.

technikum2019a345